Jeugd kampioenschappen

Zaterdag 24 januari vond het provinciaal kampioenschap voor de jeugd plaats.
Judoschool Reet treedt niet aan met zijn voltallige ploeg.
Met de afwezigheid van Lotte Verhoeven, Jens en Bo Doms en Amy Jaeger verliest JS Reet al snel een paar kanshebbers op een titel. Maar er worden toch heel wat mooie resultaten neergezet in de sporthal te Schoten.
Bij de dames U21 ging de provinciale titel -57kg naar Eveline Delbaen.
Zij bevestigt haar goede vorm. Eveline zetten enkele weken voordien samen met haar mama Annick Van De Voorde onze club al op de tabellen door te winnen op de ‘trofee van de donderslag’ een internationaal ne-waza tornooi.
Toen had ze een kwartier nodig om haar tegenstander te verslaan in de finale. Dit was nu anders, een vlotte overwinning in de finale door ippon-seo-nage na amper 0:30 seconden.
Noor De Wilde veroverde na twee zware kampen brons bij de dames U18 -70kg.
Ook Daphne Proost zorgde voor brons bij de dames U15 -48kg. Dit deed ze door twee kampen te winnen. Waarvan één met houdgreep gesa-gatame.

Bij de jongens U15 was het uitkijken naar Roel Bueselinck, Niels Proost en Momodou Thienpont. Deze laatste is een jonge judoka die nog maar net naar Judoschool Reet is gekomen maar heeft al een pak technische bagage.
Hij speelt dit goed uit opweg naar de finale in de klasse tot 66kg. In de spannende finale moet hij de duimen leggen voor een judoka met thuisvoordeel.
Momodou neemt zo een zilveren medaille en is vastberaden om op het Vlaamse kampioenschap een zelfde inzet te tonen.
De categorie tot 55kg waar Roel in aantreedt is een zware reeks. Hij begon zijn kamp goed maar kwam uit tegen een zwaardere en groottere tegenstander.
Hij verdedigde op de hoge kumikata van zijn partner en verloor zijn kamp met een houdgreep na een grondgevecht van 20 seconden.
Niels vocht een evenwaardige kamp en trachte scores te maken met seo-otoshi, hij verloor nadien met houdgreep.

De jongens U18 zijn aan de beurt na de U15. Twee spannende kampen bezorgen Mathias in de -50kg een 3e plaats en een ticket voor het Vlaams kampioenschap op.
Sergio vocht een gelijkopgaande kamp, maar werd gecounterd na zijn harai goshi en belande in houdgreep.

JS Reet veroverde bij de U18 nog wel twee titels. Hier zorgde Pieter De Meyer en Maxim Beuselinck voor. Respectievelijk in de -73kg en -90kg vochten beide judoka’s hard voor hun titel.
Pieter rekende voordien op een finale tegen zijn clubgenoot en trainingspartner Jens Doms. Hij had weinig moeite om zijn titel te nemen.
Maxime won zijn finale ook vlot. Knap, aangezien hij maar 1kg boven de -81kg weegt en dus tegen een verschil van 8kg moet opboksen.
Een tweede plaats was er voor Nils Uyttenbroeck. Hij vocht zich vorig jaar tot een bronzen medaille op het BK dus is de stress voor een PK al gewoon.
Hij won twee kampen met utchi-mata en maki-komi na gelijkopgaande kampen. Nils verloor die dag de finale in de klasse tot 81kg.

Vlaams kampioenschap te Dendermonde

Momodou vocht bij de kadetten zijn eerste kamp niet op niveau, hij werd tweemaal gecounterd. Hij wint zijn volgend kamp in de herkansing en staat zo tegenover Clement Robin. Hij verliest deze kamp voor het brons met wazari.
Een mooie 5e plaats als eindresultaat.
Mathias en Pieter verliezen beide hun eerste kamp. Spijtig genoeg heeft enkel Pieter herkansing. Hij wint via de herkansing twee kampen met ippon en yuko. Pieter strand op een 7de plaats net één kamp voor de bronzen kamp.
Hij is zelf niet tevreden en moet nog een jaar wachten op opnieuw zijn kans te wagen.
Maxim Beuselinck verloor zijn eerste kamp tegen de latere kampioen. Vastberaden begint hij de herkansing en wint met ippon. Zijn kamp om het brons verloopt goed, Maxime behoud de bovenhand en wint de kamp.
Een 3e plaats als resultaat brengt Maxime voor het eerst naar het BK. Hij zal in actie zijn te Brugge in de -90kg.
Nils Uyttenbroeck vocht zich knap tot de finale van de -81kg bij de U18. Hij wist driemaal te winnen met ippon (waaronder één uchi-mata) en was zelfverzekerd, op weg naar de finale.
In de finale stoot hij op een meer ervaren Pieter Van Dyck en verliest met ippon.
Hij blikt terug op een geslaagd weekend met een zilveren medaille.

Bij de dames vocht Daphne een sterke eerste kamp tegen de latere kampioen. In de herkansing bewijst ze haar vorm en wint twee kampen met ippon.
Voor de 3de plaats kampt Dahpne tegen Bossuyt Linde en weet ze deze kamp tot een goed einde te brengen.
Nadat ze een jaar geleden in Dendermonde zich niet kon plaatsen is dit een mooie verbetering en het resultaat van een jaar hard werken!

Noor De Wilde won overtuigd haar eerste kamp maar kwam nadien uit tegen de latere tweede die sterker bleek te zijn.
In de eerste herkansingsronde wint Noor opnieuw met ippon maar verliest de kamp vóór de 3de en 5de plaats.
Een knappe 7de plaats is een goed resultaat voor een eerste keer in een nieuwe categorie.
Tot slot is er nog Eveline Delbaen bij de U21. Zij won in een zware poule van 5 judoka’s drie kampen in de klasse tot 57kg. Ze moest enkel de duimen leggen voor de Belgische kampioen bij de senioren wat dus geen schande is.
Hier en daar nog wat tactische aanpassing kan Eveline zelfs een kanshebster maken op het BK in Brugge!

Belgisch kampioenschap te Brugge.

Zaterdag 14 februari vocht Nils in de -81kg als laatste kamp van zijn categorie. Hij begint deze kamp goed maar loopt tweemaal in een tai-otoshi van de tegenstander waardoor hij verwezen wordt naar de herkansing.
In die herkansing is Nils minder gefocust en laat hij zich vangen in een actie van recht naar grond en verliest met houdgreep. Hij eindigt als 7de dit jaar.
Maxim verloor zijn eerste kamp tegen de latere kampioen in de klasse tot 90kg. Zo werd hij doorverwezen naar de herkansing waar hij vecht tegen de bronzen medaille winnaar van het Waals kampioenschap.
Deze kamp was gelijkopgaand. Maxim wist zijn tegenstander in houdgreep te kantelen maar kon onvoldoende controle houden om een punt te scoren.
Tijdens het verlies van controle wordt Maxim zelf gekanteld en beland in een houdgreep waar hij niet meer uitgeraakt in 20 seconden.

Eén dag nadien is Daphne in actie bij de dames U15 -48kg. Ze verliest met uchi-mata haar eerste kamp tegen de nummer twee van het Waals kampioenschap.
Daphne komt in de herkansing sterker voor de dag en heeft de hele kamp in handen. Eén score moet ze toch prijsgeven doordat ze niet blokkeerde tot het einde van de worp van de tegenstander.
Haar tegenstander krijgt nog twee strafpunten maar dat volstaat niet om de score op te halen.

Eveline vocht zich tot een zilveren medaille in de klasse tot 57kg. De kamp voor de Belgische titel verloor ze na een gelijke match. Na twee minuten krijgt Eveline wazari tegen na o-soto-toshi en word verder in houdgreep gehouden gedurende 15 seconden. Eveline won nadien tweemaal met ippon.
Waarvan één ippon met een ne-waza-actie na o-soto-gari.
Hopelijk kan Eveline deze lijn verder trekken dit seizoen en internationale ervaring gaan opdoen.

Proficiat aan vice-Belgische kampioen Eveline en uiteraard ook alle judoka’s die de jeugdkampioenschappen durfden mee te doen. (FOTO’S VOLGEN NOG)