Senne Wyns – BK 2012

Mijn verslag van het BK 2012 – Senne Wyns.

De harde trainingen van Philippe Bulcke en Frank Pedus vormde een prima voorbereiding, de supporters zijn aanwezig dus kon ik zonder zorgen aan wedstrijd beginnen!

In mijn eerste kamp kom ik uit tegen David Liegeois – de nummer 3 van het Waals kampioenschap. Op het eerste zicht geen probleem, maar zo’n ongekende tegenstander kan gevaarlijk voor de dag komen. Daarom was mijn strategie te beginnen met een gecontroleerde kumi-kata en niet te hevig van start gaan. Na twee onderbrekingen van de scheidsrechter wist ik waar ik mijn tegenstander onder druk kon zetten. Ik slaagde erin mijn eerste kamp te winnen met een schakeltechniek van twee houdgrepen.

 
Na de eerste ronde was er niet veel rust, de halve finale stond een twintigtal minuten na de eerste kamp op het programma. Wat opviel was dat alle Waalse judoka’s in de -60kg reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Ik kende mijn tegenstander, en wist vooraf al hoe ik hem moest aanpakken. Frank deelde mij mee dat deze tegenstander minder fit was dan op het Vlaams kampioenschap, hij zou daarom eerder zoeken naar countermogelijkheden in plaats van zelf het initiatief te nemen.
De halve finale werd dus enkel een tactische match. Na anderhalve minuut kreeg hij een eerste straf. Ik bleef genoeg aanvallen plaatsen om hem te blijven onderdrukken. Na 5 minuten was de kamp in mijn voordeel met 1 straf, dit volstaat niet voor een overwinning dus volgt er een golden-score. In de golden-score begin ik iets agressiever dan de vorige 5 minuten, meteen om nog een extra straf uit te lokken en te winnen.
Het kwam niet meer tot een bestraffing, want kon mijn partner verrassen met een combinatie van tai-otoshi gevolgd door een gake-beweging.

De finale die ongeveer drie uur na mijn laatste match plaats zou plaatsvinden, zou een moeilijke kamp worden. Ik vocht eerder al de finale van het provinciaal- en Vlaams kampioenschap tegen Gert Maes die overigens ook in de nationale ploeg zit.
De kamp begint agressief in kumi-kata, ik kan door een controlerende kumi-kata en een paar valse aanvallen van mijn partner een straf uitlokken. Nog geen score op het bord maar wel een voordeel. Na ongeveer 3 minuten kan ik na een kanteltechniek mijn partner in de houdgreep kuzure-gesa-gatame houden en heb ik mijn derde nationale titel bij de senioren op zak.

De voltallige supportersploeg was tevreden en viert na een dag luid aanmoedigen mee de titel!
Ikzelf kan terugkijken naar niet alleen een geslaagd kampioenschap, maar een geslaagd jaar.

 
Senne Wyns, Belgisch Kampioen 2012.